Cześć i czołem na półmetku wakacji! Dziś spieszymy z przypomnieniem o segregacji olejów jadalnych. Przyjaciele Miejskiego Centrum Ekologicznego w Żywcu wiele nawyków proekologicznych znają, wdrażają i z powodzeniem stosują. Jednak czy wiecie co zrobić z marynatą która została po grillowaniu karkówki albo z olejem po smażeniu frytek?
- Absolutnie nie wlewamy ich do zlewu ani do toalety! Zużyty olej wylany do zlewu trafia do kanalizacji, a dalej do oczyszczalni ścieków. Problem w tym, że tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie i tworzy trudne do usunięcia zatory, co zagraża sprawnemu funkcjonowaniu instalacji kanalizacyjnej. Już jeden litr oleju może skazić aż milion litrów wody!
- Tym bardziej nie umieszczamy w kompostowniku! Nie wylewamy na trawę, ani pod krzaczek! Olej wyrzucony do środowiska naturalnego może negatywnie wpływać na glebę i mikroklimat lokalnych ekosystemów.
Zamiast tego wlewamy do plastikowej butelki np. po mleku, a gdy się napełni oddajemy do najbliższego pojemnika Akcji Segreguj Olej! Dokładną lokalizację punktów zbiórki oleju w Żywcu znajdziecie na mapie
Projektu Segreguj Olej.
Dlaczego warto to robić? Oddając olej do specjalnych punktów zbiórki, przyczyniamy się do ochrony środowiska, dbamy o czystość lokalnych zasobów wodnych oraz poprawiamy bezpieczeństwo sanitarne. To prosty gest, który ma realny wpływ na przyszłość naszej planety. Dbajmy o nią i zachowajmy w dobrym stanie dla następnych pokoleń!